Skip to content

Scheuren van de cementdekvloer

Scheurvorming in cementdekvloeren

Waardoor ontstaan scheuren in de smeervloer?

Even voorop gesteld: elke cementdekvloer vertoont scheurvorming. Dat is bijna onvermijdelijk. De cementdekvloer bestaat namelijk uit veel vocht. Zodra het vocht door de dekvloer wordt verbruikt om sterk te worden, krimpt de dekvloer. Er ontstaat spanning, waarna de dekvloer kan gaan scheuren of los kan trekken van de betonnen ondergrond. Scheurvorming 100% vermijden kan dus niet. Het gaat er om dat we zorgen dat scheuren geen schade op gaat leveren. Problemen met je smeervloer? Neem dan even contact met ons op.

Wat is een smeervloer
Dekvloer vloerverwarming
Hoe beperk ik de risico’s dat mijn cementdekvloer gaat scheuren?

Optie 1: krimpwapening

Een van de manieren om de risico’s van scheurvorming tegen te gaan, is het toevoegen van krimpwapening. Krimpwapening is een fijnmazig net van staaldraad of kunststof. Deze extra wapening wordt in de dekvloer gelegd. Zodra de dekvloer gaat drogen, vangt de krimpwapening een deel van de spanning op. Simpel, effectief, maar ook redelijk bewerkelijk, omdat de wapening handmatig gelegd moet worden. Let wel: het net zal enkel de breedte van de scheuren beperken, maar zal scheurvorming nooit helemaal voorkomen.

Hoe beperk ik de risico’s dat mijn cementdekvloer gaat scheuren?

Optie 2: vezelwapening

Een tweede optie is het toevoegen van vezelwapening. Dit zijn kunststofvezels die wij als grondstof aan het zandcement toevoegen. Vezelwapening wordt ook wel eens secundaire wapening genoemd, omdat ze krimpwapening niet vervangen, maar het effect ervan versterken. Ook hier geldt: vezelwapening zal scheurvorming nooit 100% uitsluiten, maar draagt er wel aan bij dat scheuren kleiner zullen zijn en dat de effecten beperkt zullen zijn.

Van Berlo cementdekvloeren
zwevende dekvloer
Scheurvorming in cementdekvloeren

Krimpwapening of vezelwapening toevoegen?

Wanneer raden wij je aan om een krimpwapening of vezelwapening toe te voegen? Dat verschilt per situatie, maar we hanteren een paar regels die we hier graag met je delen:

  • Als er vloerverwarming ligt, voegen wij standaard vezelwapening toe als grondstof.
  • Als de cementdekvloer los/zwevend wordt gelegd, voegen wij standaard vezelbewapening toe.
  • Als de cementdekvloer zwevend wordt gelegd, raden wij met klem aan om krimpwapening te leggen. Afhankelijk van de afwerking en de dikte van de dekvloer combineren wij deze al dan niet met een plastificeerder. Let wel: krimpwapening is niet hetzelfde als bindwapening, wat de wapening is waar vloerverwarming aan vast wordt gemaakt.
  • Bij bepaalde typen bovenvloer, zoals een gietvloer, is het raadzaam om ook krimpwapening te plaatsen.

Het zijn een paar algemene regels. Per situatie zullen wij bekijken wat past. 

Wil je weten wat het leggen van een cementdekvloer kost?

Vraag nu een
vrijblijvende offerte aan

Binnen één werkdag heb je een offerte op maat!

Van Berlo kantoor